Náměstí přes čas

Začátek: 11. 9. 2024 | 18.30
Konec: 11. 9. 2024 | 19.30
Městská knihovna Mělník
Vstupné: zdarma

vstupenky

Dokumentární obrazový projekt prezentuje minulost a současnost náměstí Karla IV. prostřednictvím velkoformátových fotografií, optikou umělé inteligence nastíní jeho budoucnost. Ideou výstavy je přiblížit různorodé podoby náměstí v průřezu času i problémy, které s sebou jeho uspořádání nese.

Zánik, vznik, změna, demolice, dekonstrukce. Poslední výraz je možno chápat ve smyslu Jacquese Derridy a Martina Heideggera jako analýzu tradovaných významových útvarů až do odhalení jejich skrytých a potlačených předpokladů. Co by se s náměstím a jeho budovami ovlivněnými brutalismem stalo v současném Berlíně či Drážďanech? Jsou demolice dekonstrukcemi? A jak vidí náměstí jako specifický urbánní prostor umělá inteligence? Na poslední otázku nám nabídne odpověď interaktivní prvek v podobě AI, pomocí níž si návštěvníci knihovny můžou futuristickou podobu náměstí navrhnout.

Fotografie z archivu Karla Lojky a Martina Klihavce ukazují minulost, velkoformátové fotografie Jana Bulny, Marka Čerycha a Petra Šťastného současnost.

Výstava potrvá do 31. 1. 2025

 

Partneři

Podporovatelé a partneři Mekuc:

mesto-melnik           

 

Partneři programu Mekuc v létě nespí:

 

Mediální partneři Mekuc:

melnicka-radnice         region-cesky_rozhlas  

Spolupráce:

        Informuji.cz = Akce, Kultura a Výlety v ČR   

Zpět nahoru