Kvarteto Apollon

Začátek: 14. 3. 2024 | 19.00
Konec: 14. 3. 2024 | 20.30
taneční sál MKD
Vstupné: 250 Kč

vstupenky

Koncert u příležitosti oslav 200. výročí narození Bedřicha Smetany.

Kvarteto Apollon se po studiu u členů věhlasných českých kvartet a absolvování prestižních mistrovských kursů v Holandsku (Fine Arts Quartet), a Německu (Alban Berg Quartet), úspěšně zúčastnilo řady prestižních mezinárodních soutěží, z nichž jmenujme Mezinárodní soutěž Ludwiga van. Beethovena ( 1. cena a cena za nejlepší provedení díla L. van Beethovena), a účast ve finále mezinárodní soutěže v Düsseldorfu.  

Těmito úspěchy zahájilo Kvarteto Apollon svoji koncertní činnost v roce 1993, která byla provázena dalšími setkáními s významnými osobnostmi komorní hudby (Viktor Moučka - Vlachovo kvarteto, Jan Kvapil a Petr Messieureur - Talichovo kvarteto). Od začátku své kariéry zařazuje kvarteto do svého repertoáru vedle klasických děl také skladby jazzové. Ve vynikajících a velmi originálních úpravách amerického smyčcového kvarteta Turtle Island Q. můžeme tedy slyšet i skladby předních jazzových autorů a interpretů (m.j. Chick Corea, Miles Davis, Leonard Bernstein).

Kvarteto Apollon spolupracuje s řadou českých skladatelů, a to jak v oblasti klasické hudby (Z. Lukáš, P. Trojan, O. Kvěch, J. Filas, J. Gemrot), tak v jazzu (K. Růžička, E.Viklický, V. Eckert, Z. Zdeněk), kteří svá díla v mnohých případech kvartetu věnovali. Repertoárovou pestrostí kombinací těchto dvou odlišných směrů si získalo Kvarteto Apollon posluchače mnohých pódií.

Soubor pravidelně vystupuje na prestižních festivalech doma i v zahraničí, např. Bruckner festival v Karlsruhe, Festival komorní hudby v Bolzanu, Festival Mitte Europa, Festival soudobé hudby v Bregenzu, Festival komorní hudby v Bergamu, jazzový festival v Salzburgu atd. Absolvoval též turné po Anglii, Japonsku, Španělsku, Belgii, Rakousku, Turecku, Švédsku, Francii, Spojených arabských emirátech a dalších zemích.

Účinkují:

Štěpán Pražák – housle | Radek Křižanovský – housle | Pavel Ciprys – viola | Pavel Verner – violoncello

 

Program koncertu:

Bedřich Smetana: Smyčcový kvartet e moll, č. 1 „Z mého života"

Josef Suk: Meditace na staročeský chorál sv. Václave

Antonín Dvořák: Smyčcový kvartet Es dur op. 51, „Slovanský"

Vstupné 250 Kč

Více o souboru

Partneři

Podporovatelé a partneři Mekuc:

mesto-melnik           

 

Partneři programu Mekuc v létě nespí:

 

Mediální partneři Mekuc:

melnicka-radnice         region-cesky_rozhlas  

Spolupráce:

        Informuji.cz = Akce, Kultura a Výlety v ČR   

Zpět nahoru