Den poezie

Začátek: 14. 11. 2023 | 17.00
Konec: 14. 11. 2023 | 19.00
Městská knihovna Mělník
Vstupné: zdarma

vstupenky

Autorské čtení a beseda s Martinou Kastnerovou a Alenou Křičkovou.

Martina Kastnerová

Svět slov a vyprávění ji přitahoval od dětství, od prvních kroků: redigování a iniciace školních a studentských aktivit v této oblasti přes první literární pokusy ve školních periodikách, dívčích časopisech a samizdatových básnických sbírkách inspirovaných Vladimírem Holanem a Oldřichem Mikuláškem až k profesní kariéře akademické pracovnice na filozofické fakultě. Zde dlouho suplovala svou vnitřní potřebu psát texty akademickými, než se před rokem (zřejmě posednuta duchem Jamese Joyce v průběhu své dublinské pracovní cesty, jak s oblibou vypráví) vrátila k tomu, co je jí skutečně vlastní: k psaní básní. Přitahuje ji obzvláště taková poezie, jež prostřednictvím slovní metaforiky vytváří poutavé obrazy i příběhy, které lze číst svobodně a bez hranic každodennosti.

Alena Křičková

Pochází z Roudnice nad Labem. Od dětství ji fascinují slova a obrazy. Miluje poezii, beletrii, fotografie a abstraktní výtvarné umění. Umělecká tvorba, hlavně fotografování a psaní básní, je její bytostná potřeba. Pro hypersenzitivní introvertku znamená život mezi lidmi nekonečný zdroj emocí, a protože o nich často nedokáže mluvit, vkládá je do básní nebo se je snaží zachytit v obrazech kolem sebe. Pocit smutku, frustrace i beznaděje prostupuje napříč její tvorbou. Depresivní myšlenky zabaluje do slov a posílá je ven z hlavy.

U příležitosti konání festivalu Den poezie se z okna knihovny rozletí fragmenty audioknih, které tak obkrouží náměstí Karla IV. Těšit se můžete na Karla Hynka Máchu, Petra Krále, básníka Ticho, Ivana Martina Jirouse a další.

O přesných časech vysílání vás budeme informovat na našich sociálních sítích.

Budeme moc rádi, pokud se k naší oslavě poezie připojíte návštěvou akce, kterou pro vás připravujeme, ale třeba i tím, že si v knihovně zapůjčíte některou z mnoha básnických sbírek. Při příležitosti konání festivalu jsme výrazně obohatili náš knižní fond, přijďte si vybrat.

Více informací o festivalu

 

Partneři

Podporovatelé a partneři Mekuc:

mesto-melnik           

 

Partneři programu Mekuc v létě nespí:

 

Mediální partneři Mekuc:

melnicka-radnice         region-cesky_rozhlas  

Spolupráce:

        Informuji.cz = Akce, Kultura a Výlety v ČR   

Zpět nahoru