Vycházka knihami Petra Síse

Začátek: 12. 9. 2023 | 10.00
Konec: 31. 1. 2024 | 17.00
Foyer a půjčovna knihovny
Vstupné: zdarma

vstupenky

Výstava s interaktivními prvky na motivy knížek mezinárodně uznávaného autora

Výstava seznamuje čtenáře s tvorbou Petra Síse formou prezentace jeho tří vybraných autorských publikací.

Nechte se unášet vyprávěním magických příběhů pro malé i velké čtenáře. Poetika Petra Síse se totiž výtečně hodí pro děti, jejich rodiče, prarodiče, pedagogy, pedagožky, tetičky i strýce.

Výstava představuje každý titul ukázkami ilustrací a drobným interaktivním prostorem, který je koncipován v souladu s tématem dané knihy.

Jedinečné modely ptáků, které výstavu doprovází, vyrobili žákyně a žáci ZŠ se speciálními třídami Mělník a studentky a studenti GJP Mělník.

Všechny prezentované knihy vydalo nakladatelství Labyrint v edici literatury pro děti RAKETA.

PTAČÍ SNĚM

Ptačí sněm je symbolický příběh. Kniha inspirovaná perským eposem z 12. století vypráví o putování ptáků, kteří se rozhodnou najít svého pravého krále. Do čela pestrého hejna se postaví moudrý dudek, jenž ostatním nezapírá, že cesta k tajemné hoře Kaf bude daleká, plná překážek a nebezpečí. Víra a naděje se prolínají s bolestí a nejistotou. Než ptáci přeletí sedm údolí – Hledání, Lásky, Porozumění, Odstupu, Jednoty, Úžasu a Smrti – zůstane jich pouhopouhých třicet. Ti nejvytrvalejší ale nakonec svůj cíl najdou.

TIBET: TAJEMSTVÍ ČERVENÉ KRABIČKY

Po otevření červené krabičky najde Petr Sís deník, který si jeho otec psal, když v polovině padesátých let minulého století zůstal ztracen v Tibetu. Obrací křehké stránky popsané vybledlým písmem, doplněné hezkými kresbami, zkoumá malé poklady ukryté v deníku a bezděky se tak vydává na cestu do daleké země. Kousek po kousku odhaluje tajemství otcovy více než dvouleté cesty včetně setkání s tehdy osmnáctiletým Dalajlámou. Zároveň vzpomíná na malého chlapce, který toužil po tom, aby se mu táta vrátil, a vybavuje si fantastické příběhy, jež mu po svém návratu sám vyprávěl – příběhy, které zněly spíše jako pohádka než skutečný život.

NICKY & VĚRA

Nejnovější kniha Petra Síse vypráví skutečný příběh o holocaustu, který by neměl být zapomenut. Mladý Angličan Nicholas „Nicky“ Winton se v roce 1939 podílel na záchraně dětí a jejich převozu vlaky z Prahy do Londýna. Věra Gissingová je jednou ze zachráněných dívek. Opravdoví hrdinové bývají často nenápadní a skromní. Kniha o odvaze a slušnosti je inspirující i pro dnešní dobu – všichni se totiž rodíme svobodní a sobě rovní, všichni máme stejné právo na život.

PETR SÍS
autor knih pro děti, ilustrátor, grafik a tvůrce animovaných filmů

Narodil se v roce 1949 v Brně. Absolvoval studia na pražské VŠUP a The Royal College of Art v Londýně. Za svou tvorbu získal mnohá ocenění po celém světě – od Zlatého medvěda na Berlínském mezinárodním filmovém festivalu (1980 za krátký animovaný film Hlavy), až po Ragazzi Award na Mezinárodním veletrhu dětské knihy v Boloni (2004 za Strom života) a prestižní MacArthurovo stipendium. Šestkrát obdržel cenu The New York Times. V roce 2012 obdržel cenu Hanse Christiana Andersena za celoživotní tvorbu. Je autorem téměř tří desítek knih pro děti a mládež. Natočil 26 animovaných filmů a v roce 2004 vytvořil pro stanici newyorského metra na 87. ulici nástěnnou mozaiku. Žije se svou ženou a dvěma dětmi, Madlenkou a Matějem, v New Yorku.

Výstava potrvá do 31. 1. 2024

Doprovodný program:

SNY O TOULAVÝCH KOČKÁCH | 26. 9. 2023 | 18:00 – projekce pro širokou veřejnost

Projekce filmu a prohlídka výstavy Kouzelný výtvarný svět Petra Síse zhmotněný v dokumentu režírovaném jeho bratrem. Bratrská spolupráce a sdílené vzpomínky propůjčují dokumentu unikátní intimitu a osobní rozměr.

Dopolední projekce pro školy, přesný termín lze domluvit e-mailem na: chmelarova@mekuc.cz.
Program je vhodný pro žáky druhého stupně ZŠ a studenty SŠ.

Děkujeme nakladatelství Labyrint za spolupráci na výstavě. V průběhu konání výstavy je možné vybrané knihy Petra Síse zakoupit v knihovně za zvýhodněnou cenu.

Partneři

Podporovatelé a partneři Mekuc:

mesto-melnik           

 

Partneři programu Mekuc v létě nespí:

 

Mediální partneři Mekuc:

melnicka-radnice         region-cesky_rozhlas  

Spolupráce:

        Informuji.cz = Akce, Kultura a Výlety v ČR   

Zpět nahoru