Patrick Marek: Zastavení v čase

Začátek: 9. 11. 2022 | 13.00
Konec: 6. 1. 2023 | 18.00
Masarykův kulturní dům
Vstupné: zdarma

vstupenky

Fotografie není jen zachycením prchavého okamžiku, musí mít i svůj výtvarný rozměr.

Patrick Marek, narozený v roce 1966 v Rychnově nad Kněžnou, žije v Hradci Králové. Fotografii se jako laik začal věnovat před třiceti lety a postupně se vypracoval mezi nejrespektovanější české fotografy specializující se na svět divadelních a hudebních pódií a přirozenou krásu vážek. Výstava Zastavení v čase představí výběr z bohaté tvorby Patricka Marka, který dokumentuje autorovu schopnost zachytit jedinečné okamžiky energií nabitých jazzových koncertů, letmá setkání s elegantními vážkami, ale také tajemné kouzlo židovských hřbitovů i dalších židovských památek.

Vážky fotografuje Patrick Marek od roku 1993 a pro své snímky se vydává do různých koutů světa (Nový Zéland, Fidži, Kuba, Turecko, Řecko, Polsko, Kostarika a mnoho dalších). V roce 2010 získala jeho fotografie čtvrté místo v soutěži časopisu National Geographic. Autorovy fotografie vážek lze najít v českých i zahraničních publikacích, včetně Atlasu vážek České republiky.

Díky celoživotní lásce k hudbě zachycuje Patrick Marek od konce 90. let dění a emoce na českých i světových jazzových pódiích. Jeho snímek švýcarského saxofonisty Luciana Dubuise se stal v roce 2016 fotografií roku na 20. ročníku jazzových „Oscarů“. Prestižní cenu Jazz Journalists Award v New Yorku každoročně uděluje americká Asociace jazzových novinářů a Patrick Marek ji získal jako první Čech. V roce 2019 byl na tuto cenu znovu nominován. Jeho snímky přebírají české i zahraniční časopisy a servery, hudební skupiny je publikují na přebalech CD.

Patrick Marek je zakladatel a iniciátor prestižní světové soutěže Jazz World Photo. Vystavuje v Čechách i v zahraničí, na svém kontě má několik desítek samostatných i kolektivních výstav. Je nositelem

Výstava potrvá do 6. 1. 2023.

Partneři

Podporovatelé a partneři Mekuc:

mesto-melnik           

 

Partneři programu Mekuc v létě nespí:

 

Mediální partneři Mekuc:

melnicka-radnice         region-cesky_rozhlas  

Spolupráce:

        Informuji.cz = Akce, Kultura a Výlety v ČR   

Zpět nahoru