Městečka na dlani Středočeského kraje

Začátek: 5. 10. 2022 | 10.00
Konec: 15. 11. 2022 | 18.00
knihovna – galerie Za Rohem
Vstupné: zdarma

vstupenky

V rámci TÝDNE KNIHOVEN se Městská knihovna Mělník zaměřila na udržitelný život ve městě.

V této souvislosti uvádíme výstavu MĚSTEČKA NA DLANI STŘEDOČESKÉHO KRAJE, která připomíná historické i přírodní památky a zejména vzácnou poetiku malých měst v našem kraji.

Expozice představuje městečka do dvou tisíc obyvatel, která ve své historii a v architektonickém a kulturním dědictví v ničem nezaostávají za většími městy, byť mají častokrát menší zalidnění než některé městysy a vsi. Ne náhodou se jim v historii dostalo udělení městských práv a statutu města.
Zapojením odborných pracovníků, historiků umění a architektů došlo k probádání historických pramenů a posouzení hodnot dědictví minulosti.

Expozici doplňují recyklovaná díla, která vznikla pod rukama mělnických dětí v rámci našich prázdninových workshopů a jsou inspirována úspěšnou knihou MĚSTO PRO KAŽDÉHO Osama Okamury, Davida Böhma a Jiřího Franty.

V souladu s vybraným tématem jsme obohatili náš knižní fond. Čtenářům jsou k dispozici aktuální, zajímavé a zábavné knihy, knížky a časopisy.

„Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR vyhlašuje každoročně Týden knihoven. Téma udržitelnosti vychází z cílů udržitelného rozvoje formulovaných Organizací spojených národů. K jeho naplňování se zavázaly všechny členské státy OSN.  Tyto cíle jsou komplexní a zahrnují složku sociální, ekonomickou i ekologickou. Jejich mottem je “leave no one behind”, tedy nikdo nemá být vyloučen, protože udržitelný rozvoj lidstva se týká nás všech.“
Zdroj: https://www.tydenknihoven.cz/slider/tematem-knihoven-2022-bude-opet-udrzitelnost/

Připravilo: Kotěrovo centrum architektury o.p.s.
Garant: Dr. Oldřich Janota
Spolupráce: Krajský úřad Středočeského kraje, Národní památkový ústav, ú.o.p. ve Středočeském kraji, uvedená města
2022

Partneři

Podporovatelé a partneři Mekuc:

mesto-melnik           

 

Partneři programu Mekuc v létě nespí:

 

Mediální partneři Mekuc:

melnicka-radnice         region-cesky_rozhlas  

Spolupráce:

        Informuji.cz = Akce, Kultura a Výlety v ČR   

Zpět nahoru