Post Bellum: Příběhy našich sousedů

Začátek: 7. 6. 2022 | 15.00
Konec: 7. 6. 2022 | 17.00
divadelní sál MKD
Vstupné: zdarma

vstupenky

Závěrečná slavnostní veřejná prezentace projektu Příběhy našich sousedů Mělnicko a Štětí.

Zúčastněných šest školních týmů ze Štětí, Dolních Beřkovic a Mělníka představí výsledky své práce. Každý tým natáčel svého pamětníka. Vznikly tři audio a tři videoreportáže. Ty budou moci návštěvníci akce vyslechnout a shlédnout. Jednotlivé týmy
představí své pamětníky.

Tým ze ZŠ Školní Štětí natáčel pana Jiřího Dostálka – rodáka z Porub u Potštejna, malé vesnice ve východních Čechách. Žáci se dozvěděli, jakou shodou okolností se se svojí manželkou dostal do Štětí, kde působil v papírnách a dodnes je aktivní ve firmě Unistroj.

Paní Jana Doležalová z Chodoun vyprávěla žákům ze ZŠ Ostrovní ze Štětí, jak se sem dostala z Měděnce v Krušných horách, kde po válce nepanovala klidná atmosféra a jak se tu lidem žilo v době kolektivizace zemědělství.

Tým ze ZŠ Dolní Beřkovice se od paní Olgy Tiché dozvěděl, jaké to bylo, když jejím rodičům komunisté sebrali kožedělnou fabriku a jak se k nim lidé zachovali.

Paní Slávka Chlumská stejně jako Olga Vrbová byly členkami mělnického Sokola a obě prožily tragické bombardování Mělníka piloty Rudé armády 9. května 1945. O svých zážitcích vyprávěly týmům ze ZŠ Jungmannovy sady a ze ZŠ J. Seiferta.

Ani druhý tým ze ZŠ J. Seiferta nepřišel zkrátka. Jeho členům vyprávěl mělnický občan pan Pavel Papazov o svých zážitcích ze sovětském okupace v srpnu 1968, kdy projektil u Českého rozhlasu zasáhl vedle něj stojícího spolužáka.

Na slavnostní prezentaci je zvána široká veřejnost. Již dnes se na setkání s návštěvníky této akce těší žáci základních škol ze Štětí, Dolních Beřkovic a Mělníka a také zástupci obce Dolní Beřkovice a měst Štětí a Mělník stejně jako Post Bellum, které projekt organizačně zajistilo.

Michal Šimek – koordinátor projektu

 

Partneři

Podporovatelé a partneři Mekuc:

mesto-melnik           

 

Partneři programu Mekuc v létě nespí:

 

Mediální partneři Mekuc:

melnicka-radnice         region-cesky_rozhlas  

Spolupráce:

        Informuji.cz = Akce, Kultura a Výlety v ČR   

Zpět nahoru