V bouřích i rozjímání

Začátek: 2. 3. 2022 | 10.00
Konec: 8. 5. 2022 | 20.00
galerie Ve Věži
Vstupné: zdarma

vstupenky

Výstava, která je poctou Vladimíru Kopeckému, doyenu českého sklářství a zároveň jednomu z nejvíce ceněných současných českých umělců malby, grafiky, instalace a performance. Na výstavě uvidíte hlavně fotografie Gabriela Urbánka, vedoucího fotografa Uměleckoprůmyslového musea v Praze, autora a spoluautora zásadních publikací o novodobém i historickém skle. Gabriel Urbánek, kterého s Kopeckým pojí letité přátelství, jeho dílo fotí už mnoho desetiletí. Výstava bude doplněna originálem Kopeckého malby a grafiky.

Výběr exponátů, koncepce: Bc. Jana Černovská, Gabriel Urbánek
Texty: PhDr. Sylva Petrová
Fotografie: Gabriel Urbánek
Grafický design: Jitka Nováková
Produkce: Mekuc

Uspořádáno ve spolupráci s Uměleckoprůmyslovým museem v Praze.

Výstava potrvá do 8. 5. 2022.

 

Profesor Vladimír Kopecký (*1931) je věčně mladým doyenem českého sklářství a zároveň jedním z nejvíce ceněných současných českých umělců malby, grafiky, instalace a performance. Vysoce hodnocené jsou též jeho sklářské práce do architektury doma i v zahraničí, například v USA, Nizozemsku, Japonsku, Německu aj. Vystudoval na školách v Kamenickém Šenově, Novém Boru a pražské Vysoké škole uměleckoprůmyslové, kde od začátku patřil k nejvýznamnějším žákům
legendárního profesora Josefa Kaplického.
Od padesátých let minulého století, kdy získal své první z mnoha ocenění, Zlatou medaili na světové výstavě Expo 58 v Bruselu, se stal svým uměním známým i v zahraničí. Jeho dílo je zastoupeno ve třech desítkách nejvýznamnějších českých a zahraničních sbírek moderního umění a skla, za všechny jmenujme Národní galerii Praha, Uměleckoprůmyslové museum v Praze, Muzeum skla v americkém Corningu či Muzeum sklářského umění v japonské Tojamě. Pro své posluchače, které učil na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze mezi lety 1990 až 2008, se stal ikonou, kterou respektují pro jeho umělecké výsledky a milují pro jeho rozhled, laskavost, nekonečnou podporu i dar slova, díky němuž je také považován za filozofujícího básníka.
České i světové autorské sklo Vladimír Kopecký obohatil nejen výchovou svých studentů k absolutní tvořivosti, ale především svými díly a malbou na skle, v níž se objevují jeho velmi expresivní – bouřlivé a současně minimalistické – rozjímavé ideje. Pro to všechno mu byla udělena v roce 2009 Cena Ministerstva kultury za přínos v oblasti výtvarného umění a Mezinárodní sympozium skla v Novém Boru jej v roce 2021 uvedlo do Síně slávy.

Gabriel Urbánek (*1948), vedoucí fotograf Uměleckoprůmyslového musea v Praze, autor a spoluautor zásadních publikací o novodobém i historickém skle, patří mezi elitu ve svém oboru. Jeho fotografie jsou ceněny doma i v zahraničí pro práci se světlem, která je z hlediska estetického řešení sklářských děl zásadní. S Vladimírem Kopeckým jej mimo profesionální spolupráci spojuje i dlouhodobé osobní přátelství.

Sylva Petrová, kurátorka skla UPM

 

 

Profesor Vladimír Kopecký na fotografii Gabriela Urbánka

 

Partneři

Podporovatelé a partneři Mekuc:

mesto-melnik           

 

Partneři programu Mekuc v létě nespí:

 

Mediální partneři Mekuc:

melnicka-radnice         region-cesky_rozhlas  

Spolupráce:

        Informuji.cz = Akce, Kultura a Výlety v ČR   

Zpět nahoru