Studio Upupaepop: Řez dudkem PRODLOUŽENO

Začátek: 2. 10. 2020 | 18.00
Konec: 7. 2. 2021 | 21.30
Vstupné: zdarma

vstupenky

Pod hlavičkou skrálovéhradeckého studia Upupaepop tvoří umělecká dvojice - manželé Horští autorskou tvorbu na poli ilustrace, grafického designu a tisku. Součástí studia je i tiskárna a nakladatelství.
Ve své tvorbě spojují prvky tradičních tiskových technik s klasickou kresebnou formou a digitální produkcí i postprodukcí. Každé téma si žádá svoji osobitou techniku, barevnost i materiál, díky čemuž jsou jejich jednotlivé projekty svébytné a výrazově jedinečné.
Tvorba je pro Evu a Jakuba Horského především experiment a dobrodružství v hledání a nacházení nových vizuálních východisek.
V galerii Ve Věži představí v několika tematických celcích průřez volnou tvorbou, autorské projekty a ilustrace, které vznikly pro konkrétní příběhy a nakladatele. Je to například soubor ilustrací pro nakladetelství Běží liška, ilustrace kombinující sprejovou techniku a počítačovou grafiku v podobě karet Černý Petr, soubor grafických koláží Kachina a tisky Lešij, které vyšly jako nástěnné kalendáře či "3D ilustrace" v podobě ručně šitých látkových postaviček s autorským tiskem.

Eva Horská
Horská vytváří ve svých ilustracích příběhy na hranici reality. Kresba jí fascinuje svými možnostmi vyjádření a je pro ní zdrojem inspirace a místem svobody. Eva často využívá ruční tiskárnu, která má na ilustrátora zvláštní požadavky, určuje hranice a zároveň umožňuje přesahy v materiálu a smyslovém vnímání tisku. Vůně papíru, barev a haptické vlastnosti tisku jsou pro ní zdrojem potěšení a uspokojení. Ráda si hraje se stylizací, výtvarnými technikami a styly -  pečlivou, detailní perokresbu střídá linorytová práce, kombinuje digitální grafiku s klasickými technikami a koláží.  Každé téma, které zpracovává si vyžádá své nástroje a techniku, proto je její práce tak specifická, různorodá, plná fantazie a experimentů.

Jakub Horský
Tiskárna je pro Jakuba Horského místem, kde vznikají nápady které se přenáší na papír, místem experimentu a dobrodružství. Tisk je prostředkem množení totožného a přece v každém kusu jedinečného. V tvorbě je pro něj důležitý moment náhody a překvapení, organizace příčiny a očekávání důsledku. Snaží se o navázání na staletou tradici ruční sazby a tisku a o její aplikaci do současného grafického designu. Rád při práci ve studiu kombinuje média a propojuje klasické s novým. Jeho volná tvorba je ovlivněna studiem konceptuálního umění. Nejčastěji vytváří autorské knihy a grafiky a experimentuje s novými médii.

Partneři

Podporovatelé a partneři Mekuc:

mesto-melnik           

 

Partneři programu Mekuc v létě nespí:

 

Mediální partneři Mekuc:

melnicka-radnice         region-cesky_rozhlas  

Spolupráce:

        Informuji.cz = Akce, Kultura a Výlety v ČR   

Zpět nahoru