A. Vivaldi: Čtvero ročních dob

Začátek: 27. 1. 2022 | 19.30
Konec: 27. 1. 2022 | 20.30
divadelní sál MKD
Vstupné: 250 Kč

vstupenky

Koncertní program „Vivaldiho Čtvero ročních dob“ přináší posluchačům světoznámý cyklus houslových koncertů Antonia Vivaldiho v podání houslistky Lucie Sedlákové Hůlové a jejího souboru Ensemble Lucis. Při interpretaci se snaží nejrůznějšími výrazovými prostředky hudebně vyjádřit původní skladatelův záměr. Vivaldiho koncerty „Čtvero ročních dob“ byly totiž komponovány vpodstatě jako programní hudba. Vivaldi zhudebnil sonety, které si pravděpodobně sám napsal, a které jsou nedílnou součástí celého díla a zároveň jakýmsi návodem jak jednotlivé části interpretovat. Program koncertu je pak doplněn ještě menšími skladbami Vivaldiho současníků.

Lucie Sedláková Hůlová
je absolventkou Konzervatoře v Praze a hudební fakulty AMU. Na svém kontě má řadu úspěšných sólových vystoupení s orchestry i s různými partnery v komorní hře. V roce 2004 se například s velkým úspěchem představila jako sólistka Plzeňské filharmonie s dirigentem Jiřím Malátem na turné v USA (Dvořákův Houslový koncert). Se svým manželem, violoncellistou Martinem Sedlákem tvoří České smyčcové duo a společně s klavíristkou Veronikou Böhmovou hrají v klavírním triu Kinsky Trio Prague. Často koncertuje se svým otcem, houslistou Pavlem Hůlou. Spolupracuje s varhanicí Jiřinou Dvořákovou Marešovou. Je sólistkou a členkou komorního orchestru Praga Camerata. Věnuje se také autentické interpretaci staré hudby, a to zejména se souborem Capella Regia. Několik sezón působila v mládežnických orchestrech (Orchestr Evropské unie, UBS Verbier Festival Orchestra), kde spolupracovala s nejslavnějšími světovými dirigenty a sólisty. Se všemi těmito soubory i jako sólistka absolvovala již stovky koncertů po celém světě v nejslavnějších koncertních síních a natočila několik CD. Hraje na nástroj italského mistra 2. poloviny 18. století a na kopii barokních houslí G. Guarneriho zhotovenou Daliborem Bzirským.

Ensemble Lucis
je složen z prvotřídních hráčů, členů různých renomovaných komorních souborů, které spojuje radost ze společného muzicírování a shodný způsob hudebního vyjadřování. Přesto, že soubor hraje na moderní nástroje, všichni jeho členové mají zkušenosti a praxi v oblasti tzv. autentické interpretace, jejíž prvky přenáší i sem. Sólistkou souboru a uměleckou vedoucí je houslistka Lucie Sedláková Hůlová.
Základní nástrojové obsazení je: sólové housle, dvoje housle, viola, violoncello, kontrabas a cembalo nebo varhanní pozitiv.

Program:

Antonio Vivaldi (1678-1741)
Houslový koncert  D dur op. 3 č. 9
Allegro – Larghetto – Allegro

Johann Pachelbel (1653-1706)
Kanon a Gigue

Antonio Vivaldi (1678-1741)
Houslové koncerty op. 8 „Čtvero ročních dob“

Koncert č. 1 E dur „Jaro“ RV 269
Allegro – Largo e pianissimo sempre – Allegro pastorale

Koncert č. 2 g moll „Léto“ RV 315
Allegro non molto – Adagio. Presto – Presto

Koncert č. 3 F dur „Podzim“ RV 293
Allegro – Adagio molto – Allegro

Koncert č. 4 f moll „Zima“ RV 297
Allegro non molto – Largo – Allegro

Účinkují:
Lucie Sedláková Hůlová – sólo housle

a Ensemble Lucis
Viktor Mazáček – 1. housle
Dana Truplová – 2. housle
Jan Nykrýn – viola
Martin Sedlák – violoncello
Lukáš Verner – kontrabas
Lukáš Vendl – cembalo

Partneři

Podporovatelé a partneři Mekuc:

mesto-melnik           region-cesky_rozhlas

 

Mediální partneři Mekuc:

melnicka-radnice          

Spolupráce:

        Informuji.cz = Akce, Kultura a Výlety v ČR   

Zpět nahoru