Lenka Falušiová: Podoby lesa

Začátek: 22. 3. 2019 | 18.00
Konec: 12. 5. 2019 | 20.00
Vstupné: zdarma

vstupenky

Výstava uměleckých grafik Podoby lesa výtvarnice Lenky Falušiové

Grafiky Lenky Falušiové jsou inspirované českou krajinou a lesy. Grafiky jsou vytvořené technikou čárového leptu, která evokuje strukturu podobně jako perokresba.
Práce vycházejí z autorčina hlubokého vnitřního prožitku. Ryzí průzračnost přírody ji inspiruje k osobitému vizuálnímu projevu. Tvar hmoty se stal jen paměťovou stopou, otiskem myšlenky a pocitu. Některé grafiky ukazují jen fragmenty krajiny, pohled na kraj lesa, který zaplňuje světlo.
Autorka nikdy nekreslí návrhy, vše je o pozorování. Dříve chodila do lesů kreslit, ale časem to začalo být zbytečné, hlavním se pro ni stalo samotné pozorování. Začala postupně vytvářet svět, který se pozorováním vepsal do paměti. Zhmotněnou vzpomínku přenáší rovnou do plechu bez předešlých návrhů. Les roste přímo na grafické matrici.
Pro grafiky zvolila techniku čárového leptu, která dokáže nejlépe vyjádřit tvrdost, ale zároveň jemnost lesní divočiny. V této technice Falušiová objevila svůj výraz, široké pole, skrze které se dá zobrazit vnitřní děj. V kresbě si hraje se strukturou lesa a zároveň využívá vlastnosti, kterou nabízí tenká jehla. Všech odstínů docílila jen za pomocí šrafování. Příprava matrice je pro ni meditativní činností, při které si vyčistí svou mysl od běžných záležitostí. Tato činnost se dá přirovnat k chůzi krajinou, která napomáhá následnému myšlení. Grafika je pro ni subtilní práce, jejímž smyslem je otisknout obraz nesoucí určité sdělení.

MgA. Lenka Falušiová
*1988
Vystudovala Akademii výtvarných umění v Praze (Ateliér grafiky I. prof.Jiřího Lindovského a doc.Dalibora Smutného). Od 2015 členství ve sdružení českých grafiků Hollar v Praze. V roce 2014 získala ateliérovou cenu za celoroční práci (klausura AVU) a v roce 2015 ocenění Grafika roku (hlavní cena ve studentské kategorii).
Grafiky Lenky Falušiové jsou zastoupeny ve sbírkách Městské knihovny v Praze, muzeu umění v Olomouci,
Východočeská galerie v Pardubicích..atd. Aktivně vystavuje po celé České republice i v zahraničí.

Více na www.lenkafalusiova.com

 

Doprovodný program k výstavě

10. 4. | 14.00 | knihovna KLUB
Co se děje v lese
Povídání a čtení o lese, jeho obyvatelích a tajemstvích.
Vstup volný

25. 4. | 17.30 | galerie Ve Věži
Komentovaná prohlídka s autorkou výstavy
Vstup volný

Během výstavy bude v dětském koutku připravena sada s uměleckými razítky, díky které si budete moci odnést domů originální velikonoční přání.

 

Partneři

Podporovatelé a partneři Mekuc:

mesto-melnik           

 

Partneři programu Mekuc v létě nespí:

 

Mediální partneři Mekuc:

melnicka-radnice         region-cesky_rozhlas  

Spolupráce:

        Informuji.cz = Akce, Kultura a Výlety v ČR   

Zpět nahoru