Boris Jirků: Ilustrace a grafika

Začátek: 12. 11. 2018 | 14.00
Konec: 6. 1. 2019 | 19.30
Vstupné: zdarma

vstupenky

Srdečně zveme na výstavu akademického malíře prof. Borise Jirků která představí výběr z jeho rozsáhlé výtvarné tvorby.

Součástí kolekce jsou ilustrace, autorské bibliofilie a grafiky doplněné desítkou ex libris. Vše se týká knih (G. G. Márquez, M. Bulgakov, D. Charms, M. Gorkij..atd.) a cesty k nim – hledání ideálního způsobu vyjádření ke každé konkrétní knize – vybrané realizované knihy jsou součástí výstavy.

Boris Jirků

*10. 4. 1955 ve Zlíně

Autor se zabývá malbou, kresbou, grafikou, knižní ilustrací a sochařskou tvorbou. Vystudoval SUPŠ v Uherském Hradišti a dále AVU v Praze u profesora Arnošta Paderlíka.

Většina jeho prací má figurativní charakter, u obrazů a ilustrací hraje významnou roli dynamická perspektiva a výrazná barevnost. Jeho tvorba je podobenstvím současného moderního života s originálním autorským projevem. Pitoresknost, expresivita, mnohdy až absurdnost obrazových příběhů vede ke klasifikaci a přiřazování díla Borise Jirků ke škole české grotesky.

Ilustroval mnoho významných děl světové literatury, například Mistra a Markétku od M. Bulgakova, Hořké povídky Maxima Gorkého, Kroniku ohlášené smrti nebo Sto roků samoty G. G. Márqueze. Je držitelem uměleckých ocenění, několikrát získal například cenu Nejkrásnější kniha roku za originální knižní ilustrace.

Více o autorovi najdete zde:"www.borisjirku.cz":www.borisjirku.cz

Výstava potrvá od 12. listopadu 2018 do 6. ledna 2019

28. 11. | 17.30 |

Komentovaná prohlídka s autorem výstavy

vstup volný

Během výstavy budou v dětském koutku připraveny pracovní listy se spirografem. Tato výtvarná pomůcka je zábavná nejen pro děti, ale i pro dospělé. Tvoří se s ní zajímavé geometrické obrazy za pomoci různě tvarovaných ozubených kol.

V mělnické knihovně bude připravena prezentace autorových nejznámějších knih.


Partneři

Podporovatelé a partneři Mekuc:

mesto-melnik           

 

Partneři programu Mekuc v létě nespí:

 

Mediální partneři Mekuc:

melnicka-radnice         region-cesky_rozhlas  

Spolupráce:

        Informuji.cz = Akce, Kultura a Výlety v ČR   

Zpět nahoru