Koncert dechového orchestru

Začátek: 28. 11. 2016 | 17.30
Konec: 28. 11. 2016 | 18.30
hudební sál MKD
Vstupné: 20 Kč

vstupenky

Vstupenky v prodeji pouze na Odboru sociálních věcí MěÚ Mělník.

Slovo o orchestru:

Podnikový dechový orchestr Škoda Auto Mladá Boleslav se začal formovat již v roce 1935. Od prvopočátku byl spojen s mateřským podnikem.

Oficiálně byl soubor založen na přelomu let 1939-40 a prvním dirigentem byl Josef Hrouda. Dlouholetá spolupráce s Ústřední hudbou ČSLA a odborná pomoc jejích dirigentů pomohla orchestru vypracovat se mezi přední amatérská tělesa v oblasti dechové hudby. U dirigentského pultu se postupně vystřídali Josef Hrouda, Jan Fadrhons, Hynek Sluka, František Holub, Ladislav Hanuš, Jindřich Brejšek, Eduard Kudelásek, který se později stal uměleckým vedoucím orchestru. V letech 1995 - 2011 toto místo zastával Mgr. Stanislav Horák, bývalý šéfdirigent Hudby Hradní stráže a policie ČR. Dnes v čele stojí Mgr. Kamil Mezihorák, dirigent Ústřední hudby Armády ČR. Od roku 2014 s orchestrem pracuje i Marek Müller.

Orchestr pravidelně pořádá koncerty a účastní se domácích i zahraničních festivalů, soutěží a dalších kulturních událostí. Ve své více pětasedmdesátileté historii nasbíral řadu ocenění. Mezi nejvýznamnější úspěchy řadí 1. místo na Světovém folkloristickém festivalu ve francouzském Dijonu v roce 1972, zisk tří hlavních cen na Evropských dnech hudby v německém Bösselu v roce 1977, 1. místo na mezinárodní soutěži v belgickém Mechelenu v letech 1985 a 1989, 1. cenu a cenu pro absolutního vítěze na Mezinárodní soutěži velkých dechových orchestrů v Ostravě v roce 1997 a 1999, kde byl zároveň za nejlepší dirigentský výkon oceněn Mgr. Stanislav Horák. Naposledy si orchestr, tentokrát už pod vedením Mgr. Kamila Mezihoráka, přivezl ocenění za nejlépe zahranou českou polku z Národního festivalu dechových orchestrů FEDO Štětí 2012.

Repertoár orchestru je velmi široký. Obsahuje díla psaná přímo pro velký dechový orchestr, ale i úpravy klasických skladeb, muzikálů, hudby populární i lidové.

"Více o souboru":http://www.pdoskoda-auto.cz/


Partneři

Podporovatelé a partneři Mekuc:

mesto-melnik           

 

Partneři programu Mekuc v létě nespí:

 

Mediální partneři Mekuc:

melnicka-radnice         region-cesky_rozhlas  

Spolupráce:

        Informuji.cz = Akce, Kultura a Výlety v ČR   

Zpět nahoru