Festival Art Jam

Začátek: 9. 4. 2016 | 17.00
Konec: 9. 4. 2016 | 22.00
Vstupné: zdarma

vstupenky

Hosty historicky prvního festivalu v galerii a café Ve Věži jsou hudebníci, pro které není hudba jediným tvůrčím proudem, kterým se zabývají. Další neméně zajímavé, ale často méně známé aktivity jsou např. divadlo, výtvarnému umění, sochařství, scénografie, literární tvorba.apod.

Téma navazuje na koncepční přesah výstavního programu galerie Ve Věži, která se často zaměřuje na umělce, jejichž tvorba je rozvrstvena do různých uměleckých odvětví. Z výstav pořádaných v minulosti to jsou např. Jarda Svoboda: Opadalo listí zrezivěly plechy, David Cajthaml: Co je po konci..?, Milli Janatková: Z malostranského dvora na Šumavu, Petr Nikl: Automatické kresby a také plánované výstavy Silvie Gajdošíková-Belis: Obrazy zpod kůry a obrazy Rudolfa Brančovského.

Na festivalu vystoupí:

Vladivojna La Chia

Oceňovaná zvláště jako hudebnice a skladatelka. Vystudovala volnou a užitou grafiku na SUŠ Ostrava a diplomovala v intermediálním ateliéru doc. Petra Lysáčka na Ostravské Univerzitě. Věnuje se malbě, kresbě, ilustraci a komiksu, má za sebou řadu samostatných výstav. V rámci festivalu představí svou literární a hudební tvorbu.

"http://www.vladivojna.com/":http://www.vladivojna.com/

Jarda Svoboda

Hudebník, známý jako frontman kapely Traband, maluje a výtvarně zpracovává přírodní a recyklované materiály a vytváří originální asambláže. Pravidelně vystavuje po celé České republice. V galerii Ve Věži bude mít svůj sólový koncert.

"http://www.traband.net/":http://www.traband.net/

Milánosz

Členy vokální skupiny, která zpívá zejména ukrajinské, ruské, běloruské a polské vícehlasé písně, jsou mimo jiné výtvarnice Silvia Gajdošíková-Belis a režisérka Dana Račková, obě absolventky pražské DAMU. Podnětem pro vznik kapely byla práce ukrajinského etnomuzikologa a zpěváka Jurije Pastušenka, který dodnes ještě živý folklor na ukrajinském venkově zaznamenává. Tematicky se dotýkají všech podstatných momentů života. Některé, zejména dívčí písně, plní funkci rituální či zaříkávací. Jiné vyprávějí příběhy o zradě a lásce.

"http://www.milanosz.cz/":http://www.milanosz.cz/

Milli Janatková

Umělkyně, jejíž záběr se rozprostírá od hudby a zpěvu přes výtvarno až k pohybové a hlasové improvizaci. Album “Proměna” originálně přeskakuje od jazzu a latiny až k experimentálnější poloze world music, jež je v jejích písních přítomna také využitím portugalštiny. Na koncertě představí vedle "proměnových" písní i část nového hudebně- výtvarného projektu "Klid, prosím!", jehož písně Milli zpívá v češtině i latině. Obrazná atmosféra autorské hudby vtáhne diváky do osobního příběhu založeném na úctě k životu a zdraví.

"http://millijanatkova.com/":http://millijanatkova.com/

Antareya

Duo Ondřej Janoušek (tvůrce interaktivních objektů a hudebních nástrojů, spolupracující často s Petrem Niklem) a Klára Zikmundová (šperkařka) hrají éterický akustický indie folk world music. Hudbou je pro ně vše kolem, uvnitř, venku. Inspirují se přírodou a pocity s ní spojenými. Kombinují písničkaření v češtině a angličtině s melodiemi beze slov, přírodními nástroji i vším, co vydává při troše snahy nějaký zvuk.

"http://bandzone.cz/antareya?at=info":http://bandzone.cz/antareya?at=info

Krystyna Skalická

Hudebnice, loutkoherečka, scénografka loutkového divadla Krasohled představí v rámci festivalu nové album JEDEN TANiEC. Krystyna Skalická je harmonikářka, ve své hudbě spojuje folklor Beskyd s životem velkoměsta. Své písně zpívá polsky, česky, slovensky a v těšínském nářečí. Písněmi můžete vejít do obrazů a posedět na lavičce na Karlově náměstí nebo spatřit hořící dům vykreslený sms zprávou ze Slovenska. Zhudebňuje také básně, např. I.M.Jirouse, S.Lavríka.

"http://www.krystyna.cz/":http://www.krystyna.cz/

V každém z pater na vás bude čekat překvapení v podobě:

Video prezentace výtvarných počinů jednotlivých hostů

Tvůrčích workshopů pro děti i dospělé

Speciálních kreativních gastronomických lahůdek inspirovaných díly jednotlivých umělců

Mini market knih, hudebních nástrojů, uměleckých předmětů a nástrojů

Prezentace nevšedního perkusního nástroje SUNDRUM hudebníka Ondřeje Janouška

"http://www.sundrum.cz/index.html":http://www.sundrum.cz/index.html

Časový harmonogram akce:

17.00 Milánosz - úvod

17.30 Milli Janatková

18.00 Krystyna Skalická

19.00 Vladivojna La Chia

20.00 Milánosz

20.30 Antareya

21.30 Jarda Svoboda

Vstupné dobrovolné

Projekt podpořila NADACE ŽIVOT UMĚLCE


Foto: Lukáš Hamáček | 9. 4. 2016 | galerie a café Ve Věži

Foto: Lukáš Hamáček | 9. 4. 2016 | galerie a café Ve Věži Foto: Lukáš Hamáček | 9. 4. 2016 | galerie a café Ve Věži Foto: Lukáš Hamáček | 9. 4. 2016 | galerie a café Ve Věži Foto: Lukáš Hamáček | 9. 4. 2016 | galerie a café Ve Věži Foto: Lukáš Hamáček | 9. 4. 2016 | galerie a café Ve Věži Foto: Lukáš Hamáček | 9. 4. 2016 | galerie a café Ve Věži

Foto: Lukáš Hamáček | 9. 4. 2016 | galerie a café Ve Věži

Partneři

Podporovatelé a partneři Mekuc:

mesto-melnik           

 

Partneři programu Mekuc v létě nespí:

 

Mediální partneři Mekuc:

melnicka-radnice         region-cesky_rozhlas  

Spolupráce:

        Informuji.cz = Akce, Kultura a Výlety v ČR   

Zpět nahoru