Klarinetový recitál Matouše Kopáčka

Začátek: 9. 3. 2016 | 19.30
Konec: 9. 3. 2016 | 21.00
hudební sál MKD
Vstupné: 150 Kč

vstupenky

Matouš Kopáček (1999)

Hře na klarinet se věnuje od 9 let pod vedením svého otce, sólo klarinetisty České filharmonie. V celostátní soutěži základních uměleckých škol získal třikrát 1. cenu, dvakrát se stal absolutním vítězem. V roce 2011 obsadil v mezinárodní interpretační soutěži PRO BOHEMIA mezi klarinetisty 1. místo, v celkovém hodnocení se umístil na druhém místě. Jako třináctiletý se v Itálii zúčastnil mezinárodní klarinetové soutěže CONCORSO INTERNAZIONALE DI ESECUTIONE MUSICALE PER CLARINETTO-GIACOMO MENSI (2011), kde skončil v kategorii do patnácti let na 3. místě. V té době se stal členem mezinárodního symfonického orchestru EUROPERA, se kterým sólově vystupuje v Německu, Polsku a Francii. V roce 2014 obdržel 1. cenu v mezinárodní klarinetové soutěži CZECH CLARINET ART. V mezinárodní soutěži CONCERTINO PRAGA 2014 získal 1. cenu a stal se zároveň absolutním vítězem celé soutěže. Získal dále cenu HELENY KARÁSKOVÉ a cenu za nejlepší provedení povinné skladby. Mezinárodní hudební organizace EMCY ho pozvala na sólové koncertní turné po Rakousku a Německu společně s Benjaminem Zumpfem a Cyprienem Keiserem.

Se Symfonickým orchestrem českého rozhlasu natočil První rapsodii pro klarinet od C. Debussyho. Matoušovým koníčkem je rovněž jazzová hudba. S jazzovým triem získal jako saxofonista 1. cenu v celostátní soutěži. Od září 2015 studuje na Pražské konzervatoři u prof. Milana Poláka.

Vilém Vlček (1998)

Na violoncello začal hrát v 6 letech u prof. Martina Škampy v Hudební škole hl. m. Prahy. V roce 2010 se stal žákem Hudebního gymnázia hl. m. Prahy ve třídě prof. Martina a Mirko Škampových. Vedle sólové hry se od 8 let věnuje také hudbě komorní.

Vilémovým prvním výrazným úspěchem byla první cena v Národní soutěži základních uměleckých škol v roce 2008. Následovaly první ceny v rakouském Liezenu (2010, 2012) a na soutěži Talents for Europe v Dolném Kubíně (2010), titul laureáta na Heranově violoncellové soutěži (2013) a 1. místo a cena EMCY v národním kole rozhlasové soutěže Concertino Praga. V roce 2014 získal titul absolutního vítěze v oboru violoncello na národní soutěžní přehlídce konzervatoří a hudebních gymnázií a ve stejném roce se účastnil mistrovských kurzů v Kronbergu ve třídě F. Helmersona. V roce 2015 získal spolu s klavíristou Ondřejem Zavadilem titul laureáta mezinárodní soutěže Concertino Praga.

Od sezony 2012/2013 Vilém účinkuje jako sólista mezinárodního symfonického orchestru mladých hudebníků Europera. Vystupoval s renomovanými orchestry jako jsou Česká filharmonie, Symfonický orchestr hlavního města Prahy FOK a Kaunas symphony orchestra.

Ondřej Zavadil (1997)

Na klavír hraje od pěti let. Jeho první učitelkou byla Jana Grygarová na ZUŠ Harmonie, a od roku 2009, kdy začal studovat na Gymnázium a Hudební škole hl. m. Prahy, chodí do klavírní třídy coc. MgA. Libuše Tiché, Ph.D.

Zúčastnil se mnoha klavírních soutěží, získal 1. místo na Prague Junior Note (2012), 3. místo na

soutěži Young Pianist of the North v Newcastlu (2012), 1. místo na Mezinárodní Novákově klavírní

soutěži (2013), 1. místo na soutěži konzervatoří a hudebních gymnázií v Pardubicích (2013), 2.

místo na soutěži Concerto Bohemia se souborem Collegium Instrumentale (2014), titul Laureát

Mladého klavíru Pražské konzervatoře (2014) a 2. cena a cena EMCY na Concertinu Praga v

kategorii duo společně s Vilémem Vlčkem (2014).

V červnu v letech 2013 a 2015 vystoupil v Rudolfinu se symfonickým orchestrem FOK, poprvé provedl pod taktovkou Petra Altrichtera Šostakovičům druhý klavírní koncert a podruhé třetí větu z Prokofjevova třetího klavírního koncertu a Beethovenův koncert pro housle, violoncello a klavír společně s Josefem Vlčkem a Vilémem Vlčkem a s Davidem Švecem jako dirigentem.

Věnuje se také kompozici, od roku 2011 je posluchačem kompozičního praktika u prof. Vladimíra

Tichého, CSc. Absolvolal mistrovské kurzy pod vedením Dmitrije Bashkirova, Nikolaje Luganského,

Eugena Indjice, Avo Kouyoumdjiana, Larse Vogta a Martina Kasíka.

Prof. Marek Šedivý (1987)

Debutoval v roce 2009 na Chopinově festivalu v Mariánských lázních ještě v době studií na Pražské konzervatoři. Jako posluchač ve třídách Hynka Farkače, Miriam Němcové a Miroslava Košlera absolvoval v roce 2010 vystoupením v Rudolfinu, kde dirigoval Dvořákovu Symfonii č. 9 "Z Nového světa" u příležitosti dvoustého výročí založení Pražské konzervatoře. Během studií se rovněž účastnil mistrovských kurzů například u Kennetha Kieslera (University of Michigan) či Vladimira Ponkina (Moskevská konzervatoř).

V současné době studuje magisterský program v oboru dirigování na Akademii múzických umění v Praze. V České republice spolupracuje s řadou orchestrů (Symfonický orchestr hl. m. Prahy FOK, PKF – Prague Philhamonia, Severočeská filharmonie Teplice, Jihočeská filharmonie České Budějovice a další) a vystupuje na hudebních festivalech (Mladá Praha, Dvořákova Praha a Pražské jaro, kde debutoval v květnu 2015 se Symfonickým orchestrem Českého rozhlasu). Vedle klasicko-romantického repertoáru se rád věnuje i soudobé hudbě, zejména současné generaci českých skladatelů (Jan Ryant-Dřízal, Martin Hybler, Jiří Kabát a další). Marek Šedivý je rovněž vyhledávaným klavírním partnerem. Hru na klavír studoval u Martina Ballýho a absolvoval řadu mistrovských kurzů doma i v zahraničí.

Program koncertu:

Claude Debussy: Première rapsodie pro klarinet a klavír

Dimitrij Šostakovič: Sonáta pro violoncello a klavír dmoll, op. 40

1. Allegro non troppo

2. Allegro

3. Largo

4. Alegro

Francis Poulenc: Sonáta pro klarinet a klavír (FP 184)

1. Allegro tristamente (Allegretto - Très calme - Tempo allegretto)

2. Romanza (Très calme)

3. Allegro con fuoco (Très animé)

Přestávka

Ludwig van Beethoven: Trio pro klarinet, violoncello a klavír B dur, op. 11 ("Gassenhauer Trio")

1. Allegro con brio

2. Adagio

3. Tema con variazioni („Pria ch´io l´impegno“: Allegretto) – var. I-IX

Vstupné pro členy Kruhu přátel hudby Mělník: 100 Kč

"VSTUPENKY ON-LINE":http://vstupenky-mekuc.cz/TitleList


Matouš Kopáček

Vilém Vlček Ondřej Zavadil Marek Šedivý

Matouš Kopáček

Partneři

Podporovatelé a partneři Mekuc:

mesto-melnik           

 

Partneři programu Mekuc v létě nespí:

 

Mediální partneři Mekuc:

melnicka-radnice         region-cesky_rozhlas  

Spolupráce:

        Informuji.cz = Akce, Kultura a Výlety v ČR   

Zpět nahoru