Malování mandal

Začátek: 5. 1. 2016 | 17.00
Konec: 5. 1. 2016 | 19.00
hudební sál MKD
Vstupné: 100 Kč

vstupenky

Co je to mandala, jaké je její využití, tvorba jedné mandaly. Malý dáreček. Symbolické duchovní zahájení roku 2016.

Workshop s Bc. "Janou Heidenreichovou":http://zvetrnehurky.cz/neco-o-mne/

Jana Heidereichová je absolventkou 3. stupně reiki, zabývá se kineziologií One Brain, automatickou kresbou i energetickými obrazy. Pořádá výstavy autorských mandal a v jejich rámci také workshopy. Zde vede účastníky cestou, jak s mandalou pracovat, jak ji číst a lépe porozumět tomu, co vypovídá.

Rozhovor s Janou Heidenreichovou

Rozhodnutí, která vedou ke změně pořadí v hodnotovém žebříčku, často předchází nějaký zlom v osobním životě; jak tomu bylo u Vás?

Ano, bylo to tak i u mě. Největším zlomem mého života byla operace páteře. Tehdy jsem ještě nechápala souvislosti mezi způsobem mého života, myšlením a postoji a zdravím. Dnes vím, že to úzce souvisí, že nám naše duše prostřednictvím našeho těla sděluje, že to děláme špatně. A je to už předposlední forma sdělení. Signály jsou nejprve nenápadné, jemné. Pokud si jich nevšimneme, přijdou silnější. Předposledním varováním jsou nemoci. A když ani tady neslyšíme, přijde ztráta života našeho, či blízkých. Já jsem měla štětí a před operací jsem si tohle všechno uvědomila a po operaci jsem začala žít jinak. A stále se snažím se vyvíjet a zlepšovat.

Nahlédnutím do souvislostí se otevírá nová cesta, pokračovala jste v dalším vzdělávání se?

Jak jsem již zmínila, od té doby na sobě pracuji. Vyhledávám si informace, čtu knihy, chodím na různé semináře. Jeden seminář mě přivedl i k mandalám, resp. k myšlence kreslit mandaly. Ale na seminář jsem nešla, začala jsem je kreslit sama, protože jsem cítila, že to tak má být. Postupně jsem své mandaly více vypracovala a začala jim lépe rozumět, číst je. Pochopila jsem, jak nám krásně a jednoduše ukazují na nutné změny v našem životě.

Ale největším přínosem pro mě je v současné době Kineziologie One Brain. Tato úžasná metoda pomáhá lidem a i mě nacházet blokovaná místa v našem podvědomí a velice jemně je odblokovává. To vede k dalšímu pochopení života a jeho zákonů, k léčení duše, vztahů s blízkými, v práci, k sobě.... A i při práci s kineziologií využívám mandaly a jejich řeč.

Obrazec mandaly má po celém světě různé podoby, jak vidíte současný evropský zájem o kreslení mandal jako arteterapii?

V České republice tento zájem pozoruji. V dnešní hektické době plné stresu a zaměřené na výkon, materiálno a kariéru lidé podvědomě cítí, že tento stav pro ně není udržitelný. Hledají změnu, jiné možnosti, uklidnění, cestu k sobě, pomoc při řešení problémů, vztahů. Mnozí nechtějí se svými problémy jít k terapeutovi, psychologovi, kreslení mandal je pro ně jednodušší cesta. Koupí si omalovánky mandal, nebo kreslí svoje mandaly a postupně nalézají klid ve svém nitru, sami sebe, snadněji řeší problémy, mají jiný pohled na své vztahy, lépe se jim pracuje, mají více trpělivosti, mění své životy. Tvorba mandal se pro ně stává jejich vlastní terapií.

Jaký vliv má kreslení mandal na děti?

Pro děti mají mandaly vlastně stejný význam jako pro dospělé. I ony jsou plné stresu ze školy, ze vztahů s kamarády, rodiny, z nároků na ně kladených. Také potřebují uklidnění a harmonii.

Na svých workshopech pozoruji, jak se roztěkané a hlučné děti při tvoření mandal uklidňují a uvolňují. Ptám se jich na název obrázku a ony často dokáží pojmenovat nejen jejich mandalu, ale i to, co je trápí a kde je problém. Některé děti nechtějí komunikovat, vše si drží uvnitř a tvorba mandal jim tyto bloky pomáhá otevřít; a na konci dílny i ony pojmenují svůj obrázek. Je to pro ně nová možnost sebevyjáření.

H. Gajdošíková


Autorka: Jana Heidenreichová

Autorka: Jana Heidenreichová Jana Heidenreichová

Autorka: Jana Heidenreichová

Partneři

Podporovatelé a partneři Mekuc:

mesto-melnik           

 

Partneři programu Mekuc v létě nespí:

 

Mediální partneři Mekuc:

melnicka-radnice         region-cesky_rozhlas  

Spolupráce:

        Informuji.cz = Akce, Kultura a Výlety v ČR   

Zpět nahoru